Advertisements

Casa Îngerilor

Antonin îi aducea cărți pe care le găsea pe stradă prin pubele. Cartea este unicul obiect pe care îl poți lăsa la vedere oriunde și pe care nimeni nu ți-l va fura.

Cartea lui Bruckner descrie o realitate cruntă, o lume diferită, mizeră, unde trăiesc oameni de cea mai joasă speță. Orașul acțiunii este Paris, iar personajul principal Antonin Dampierre, un tânăr agent imobiliar cu o stare financiară foarte bună, care detestă oamenii străzii și își face un scop clar în viață: să îi facă să dispară. Descrierile sinistre ale celor care au fost odată oameni și acum au ajuns deșeuri umane, decăderea produsă de alcool, depresie și nebunie, toate îmbinate, creează un decor inimaginabil și ireal.

Antonin se înfiltrează printre voluntarii unei case de ajutor pentru oamenii străzii tocmai cu scopul de a-i selecta pe cei mai decăzuți și de a-i lichida. Aici stările i se schimbă de la o zi la alta. De la milă, la ură, afecțiune și furie până când într-un exces de nervi devine violent cu unul dintre cerșători și este dat afară de către „Maica Tereza”al acestui adăpost, Doamna de Hauteluce, pe care ajunge să o admire și chiar creează o obsesie pentru ea.

Decăderea personajului principal  cauzată de dorința arzătoare de a ucide aceste ființe constituie apogeul acțiunii. Pe parcursul cărții stările trăite de cititor sunt dintre cele mai diverse, aversiunea față de personajul principal se transformă în complicitate, dispreț și în cele din urmă milă. Transformarea macabră a acestui zeu al curățeniei și al lucidității creează o întorsătură neașteptată a întregii povești, iar finalul este unul la fel de neprevăzut.

O ficțiune care prezintă însă o realitate cruntă a zilelor noastre, o decădere a speciei umane regăsită nu doar în Paris, ci în toate marile capitale ale lumii. Povești triste, greu de asimilat, care provoacă cititorul să observe mai des acțiunile, oamenii și tot ceea ce se întâmplă în jurul său. De aici și citatul autorului de pe copertă:

Pentru a descoperi Parisul nu trebuie să ridici ochii, ci să îi cobori spre pământ.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment