Advertisements

La răscruce de vânturi

Explozie de emoții și trăiri. Una dintre cele mai expresive, intense și fidel povestite acțiuni o găsim în romanul lui Emily Brönte, La răscruce de vânturi. Povestea în poveste, îmbinarea unui timp trecut cu cel prezent și continuarea în viitor, povestea a două  generații care te transpun într-o altă epocă, cu tipologii de personaje foarte clar definite.

Chriașul, d-l Lockwood, care este și unul dintre povestitori, ursuzul servitor Joseph, care își menține caracterul neschimbat și asistă la acțiune tacit, Nelly- servitoare, bonă, prietenă și fidela povestitoare a acțiunii, care crește alături de personajele principale și nu în ultimul rând cele două cupluri care completează această poveste: vulcanicul Heathcliff și răsfățata Catherine și cei care le vor continua povestea de dragoste Cathy și Hareton.

Magnetul acestui roman îl constituie, cu certitudine, povestea de dragoste obsesivă, bolnăvicioasă, dar în același timp nemaiîntâlnită dintre Catherine și Heathcliff, îmbinată cu dorința de răzbunare, violența și diferența dintre lumi și caractere.  O domnișoară și un orfan, o răsfățată și un ursuz procopsit de soartă, doi oameni mult prea diferiți și care totuși se aseamănă atât de mult. Acțiunea petrecută la cele două moșii, dintre care una este numită Wuthering Heights, iar cealaltă Thrushcross Grange este marcată de intrigi, de războiul dintre Heathcliff și familia Linton, dar și de poveștile care se înnoadă între membrii celor două familii.

Heathcliff acaparează cu siguranță atenția tuturor cititorilor, un personaj simplu în existența sa terestră, dar atât de complex și complicat în trăirile sale interioare. Iubirea care i-o poartă lui Catherine provoacă în el o luptă  permanentă între caracterul său agresiv, incult și liber și omul care ar dori să devină pentru ea. Catherine, pe de altă parte este ființa sensibilă și răsfățată care își riscă statutul și viitorul pentru iubirea vieții ei, însă în momentul când Heathcliff pleacă se căsătorește din conveniență ajungând în cele din urmă la o nebunie frumoasă, născută din lipsa celui care i-a furat și ultimul strop de luciditate.

Ceea ce face povestea atât de captivantă este acest paradox din povestea lor: din cauza imensității de sentimente care dăinuie între ei încă de când erau copii nu pot trăi unul lângă celălalt – iar despărțiți înnebunesc, la propriu. Momentele culminante ale acțiunii sunt numeroase, întreaga carte te ține cu sufletul la gură, iar unul dintre ele  îl constituie moartea lui Catherine când o aduce pe lume pe Cathy, reacția bulversantă a lui Heathcliff și momentele de nebunie care survin după plecarea ei.

A doua parte a cărții, în care Cathy duce mai departe frumusețea mamei sale este alcătuită din mai puține momente agresive și totuși la fel de captivantă. Personajul negativ-pozitiv, Heathcliff își duce mai departe nebunia, în timp ce între Cathy și Hareton, cei doi copii rămân să ducă mai departe povestea de iubire. Va egala iubirea celor dintâi? Niciodată. Citat favorit:

Catherine Earnshaw, fie să nu ai odihnă câtă vreme trăiesc. Spui că te-am ucis; atunci bântuieste-mă. Victimele îşi bântuie ucigaşii. Cred, ştiu că fantomele rătăcesc pe pământ. Fii cu mine întotdeauna, ia orice formă, înnebuneşte-mă. Numai nu mă părăsi în abis, unde nu te pot găsi! Ah, Doamne! Este de nerostit! Nu pot trăi fără viaţa mea! Nu pot trăi fără sufletul meu!

O carte în care accentul este pus pe psihologia personajelor combinată cu reacțiile lor la diferite situații, trăirile care îi schimbă și îi transformă în timp și acțiunea neobișnuită marcată de numeroase momente agresive și intense. Aceasta este La răscruce de vânturi, mult mai mult decât  povestea unei iubiri.

Iulia Lupșa

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment