Advertisements

Bricabrac – filmul între pagini de carte

BIFF 2017 a prilejuit lansarea cărţii-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac, într-o ediţie revizuită şi adăugită de autor, publicată în colecția Yorick a Editurii Nemira. „Bricabrac – de la coșmarul real la realismul magic”, a fost declarată cea mai bună carte străină de către Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010 şi include poveşti ale marilor spectacole şi filme ale regizorului Lucian Pintilie, ca şi confesiuni, pagini de jurnal de regie şi cronici de film.

Lansarea a avut loc joi, 29 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Bucharest International Film Festival, eveniment deschis de proiecţia filmului Tertium non datur şi continuat cu o discuţie în prezenţa autorului. Discuţia moderată de Monica Andronescu s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi speciali, precum Marie-France Ionesco, Corina Şuteu, Andrei Şerban, Victor Rebengiuc, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu.

Acesta din urmă a fost invitatul-surpriză, declarând cu umor că surpriza a venit din faptul că s-a întors mai repede din concediu. Tot el a dezvăluit și câteva anecdote din istoria sa personală cu Lucian Pintilie. Apoi a recunoscut că:

Cinematografia noastră nu este chiar o pajiște cu miei. Nu vreau să dau lecții acum, dar atunci când faci un lucru, ai impresia că tu ești responsabil de reușită și de fiecare dată atunci când ratezi, celălalt, altcineva e vinovat. Filmul nostru în criză (Marfa și banii), filmul salvat de Pintilie, toate astea mi-au certificat că ești cu adevărat singur. Și trebuie să înțelegi că trebuie să asumi acest lucru.

E foarte complicat pentru că ești cu adevărat singur și asta este o lecție pe care nu cred că am învățat-o, dar am înregistrat evenimentul. E un lucru care nu poate fi povestit, e un lucru care poate fi doar trăit, observat cumva de la distanță. Lecția singurătății autorului am înregistrat-o, dar încă nu am învățat-o.

Fost Ministru al culturii, Corina Șuteu:

„Bricabrac” e o carte cu foarte multă simplitate tocmai în dezordinea ei aparentă. Ea descrie de fapt un univers care se joacă tot timpul între personal și artistic, între eșecuri și succes. “Bricabrac” e una dintre acele cărți în care îți dai seama că tot ce se întâmplă cu un artist e o călătorie, în care el nu știe niciodată unde va ajunge. Dar călătoria asta îl pasionează fantastic și el e ca un copil mare care își descoperă pasiunea de fiecare dată, în absolut orice eveniment al vieții lui. Aș vrea să vă invit pe noi toți să încercăm din nou să-l punem pe artist în centrul lucrurilor.

Regizorul Andrei Șerban:

Pentru mine ce a făcut el în teatru a fost o cotitură imensă în comunism a însemnat ceva uluitor. Oamenii l-au iubit foarte mult. Actori și regizori vorbeau despre el cu trepidație. Când repeta la Pescărușul Liviu Ciulei îmi telefona la New York și îmi spunea despre scenele pe care le construia: fii atent ce-a mai făcut nebunul! Era atât de emoționat să vorbească despre el. Când vorbesc cu Sanda Manu, cu Mariana Mihuț, cu Victor Rebengiuc, despre Lucian Pintilie – ceva se schimbă în ei. Este nemaipomenit ce urme a lăsat în artiști, cum i-a vrăjt într-un fel. E un secret. Sunt puțin gelos.

Mai multe imagini de la acest eveniment, pe pagina de facebook a festivalului:

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment