Advertisements

Bloggerul, personaj literar

Într-unul din cele mai bune romane citite de mine în ultima perioadă, fabuloasa Măcelărie Kennedy a lui Radu Țuculescu, am dat de un personaj cunoscut: este vorba de doctorița Otilia:

…care se arăta a fi precum textele sale scrise pe blog, plină de vervă și ironie, insinuantă ori directă, sărind de la o idee la alta, cu degajat umor.

Din câte știu, Otilia este primul personaj de acest gen adus din lumea virtuală în cea literară. Încercări au mai fost, mai ales bloggerițe care au încercat să acceadă în lumea literară, dar nu tocmai recunoscute (vezi cazul Petronelei Rotar vs Andrei Pleșu) sau internauți-comedianți deveniți autori de succes, cum este hilarul caz al lui Andrei Ciobanu.

Și eu am încercat să schițez în primul volum din Chiriaș la Cluj câteva personaje venite din blogosferă, respectiv Hip și Dora, fără a reuși altceva decât simple fiziologii, sursa de inspirație fiind mai degrabă texte publicate pe bloguri decât persoane reale pe care să le fi cunoscut îndeaproape și să le fi portretizat. Altfel sper să-mi iasă treaba în „Recuperatorul de iepuri” – volumul II din serie – în care plec de la personaje reale, printre care un blogger oltean și o bloggeriță din Cluj.

Nu am idee cât de bine a cunoscut-o Radu Țuculescu pe doctorița Otilia, cert este că personajul literar i-a prilejuit autorului inserarea unor comentarii savuroase despre acest fenomen…

…în descrieri:

În ultima vreme, devenise fană facebook și bloggeriță cu faimă. Ajunsese pe primele locuri în top. Situații, dialoguri, mici întâmplări și personaje pitorești care-i traversau cabinetul, deveneau tot atâtea subiecte despre care scria în timpul zilei, uneori între două consultații. Dacă-i venea inspirația, nu-i putea da un șut în spate. Nu-i putea permite să se altereze

…ca și în dialoguri:

— Se scrie prost, hilar… Faci rost de niște bani, pac, îți publici o plachetă de poezii. Edituri găsești pe fiecare stradă. La început e mai mult o joacă, un moft, apoi începi chiar să crezi că ești afurisit de bun, un adevărat scriitor.

— Cu cât e unul mai nerod, cu atât își găsește mai mulți admiratori. Pe mine mă amuză. Prostia dă oamenilor tinerețe veșnică!

Cum dramaturgul, traducătorul, regizorul de teatru și autorul clujean a fost și om de presă, apar și personaje din media clujeană, respectiv redactorul Daniel Coșoiu și redactorul-șef al Studioului de Radio Cluj, Ovidiu Negru. Despre „Măcelăria Kennedy” am mai scris aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment