Advertisements

A citi după Gaudeamus

Ei bine, se pare că toată lumea și-a făcut plinul pentru o iarnă lungă de stat la gura sobei. Un articol funny despre Gaudeamusul de anul acesta puteți citi pe scena9.ro, cu un titlu bine ales: Gaudeamusul paralel 🙂 și cum a fost văzut el de către Luiza Vasiliu, Andra Matzal, Ionuț Dulămiță, Vlad Odobescu și Ioana Pelehatăi – fiecare în altă zi. Faine vederile, faină și concluzia:

A fost bine la târgul de carte și învățătură și anul ăsta.

Haideți să vedem ce cărți s-au vândut. Cică la lansarea „Celei mai râvnite cărți a Târgului”, respectiv Biblia pierdută a lui Igor Bergler n-a fost chiar așa multă lume ca la standul vecin. În schimb, cartea de pe locul 3 în topul 5 de la Litera (În căutarea unui destin), este scrisă de Jojo Moyes, o autoare care se afla și înaintea Târgului de carte în topul celor mai bine vânduți autori din acest an de elefant.ro (cu „După ce te-am pierdut”).

Igor Bergler și-a găsit un stil parodic crimo-polițisto-thrilleresc înecat în referințe culturale și un personaj pe măsura sa (Charles Baker, ceva între Robert Langdom și Sherlock). El este mai cu seamă un om de marketing, care declară că reclama la „Biblia pierdută” s-a adresat celor care n-au citit nicio carte, acesta fiind targetul campaniei sale.

Cum fiecare editură a venit cu topul său, nemaiexistând un top absolut, ar trebui să le luăm pe rând. Am reținut de la Nemira „Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu”, de Florin Chirculescu – o carte care cred că ar prinde și topul general. Sunt curios cum va fi reflectat târgul în emisiunile de carte existente, din câte cunosc eu doar două: cea a luii Costi Rogozanu – BookFace, la Realitatea, și emisiunea lui Radu Paraschivescu, „Dă-te la o carte”, de pe Digi24.

La ultima emisiune am văzut pe 25 noiembrie prezentată cartea „Turcia între nebunie și melancolie” scrisă de Ece Temelkuran și apărută la Editura Corint. Autoarea, o cunoscuta jurnalistă din Turcia, identifică o „tradiție” a represiunii și autoritarismului care a marcat Turcia de-a lungul istoriei sale, ale cărei origini le stabilește la momentul căderii Imperiului Otoman si al aparitiei curentului de negare a genocidului armean.

Și Bookface a dat ceva în debutul târgului, despre ficțiune aici (am reținut ca recomandări „Grația” de Mircea Țuglea și “Schije”, de Ioana Baetica Morpurgo), în 21 noiembrie:

http://webtv.realitatea.net/bookface/bookface-21-nov-gaudeamus-ep-1_925920.html?p=1#video

Despre non-ficțiune și critică literară aici, în emisiunea din 22 noiembrie:

http://webtv.realitatea.net/bookface/bookface-22-nov-gaudeamus-ep-2_925925.html?p=1#video

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment