Advertisements

Barza la Gaudeamus

Îmi permit să semnalez cititorilor două volume ale autorilor care publică recenzii pe situl nostru, prezente la Gaudeamus: întâi și-ntâi o barză a poposit în zbor la Târgul de carte cu volumul de scenarii cinematografice prinse sub titlul SCENARIST SUB ACOPERIRE. Autorul Dorin Goagă și-a propus să-și prezinte într-un mod original volumul ieșit de sub tipar la Editura SEMNE, de 456 de pagini format A5 ce conțin 4 scenarii cinematografice de lungmetraj, 12 scenarii de scurtmetraj și o proză scurtă cu pronunțat caracter cinematografic.

Industria cinematografică nu se poate susține în lipsa unor criterii de performanță, care nu trebuie să se limiteze doar la filme de public, considerate chiar de cineaști proaste, la filme de artă considerate de potențialii spectatori inutile, pentru că se adresează unui public foarte restrâns – uneori doar autorilor – sau filme de premii, care se obțin, în general, pe considerente politice, de conjunctură sau ‘la schimb’. Aproape în fiecare an ne lăudăm cu un mare premiu internațional, fără să ținem cont că vecinii noștri se laudă și ei cu restul premiilor, mult mai multe și uneori mai mari.

Un singur film românesc a ajuns pe lista scurtă de 9 filme, și niciunul pe lista celor 5 filme străine propuse pentru Oscar, în timp ce până și ungurii au luat Oscarul pentru film străin! Cauza principală este interesul scăzut pe care îl prezintă subiectele abordate de cineaștii noștri, precum și modul de tratare al acestor subiecte. Adică nimic nou față de știrile tv! Regizorii consacrați își pierd timpul scriind scenarii, în loc să caute scenarii gata scrise – clamează autorul volumului.

De asemenea, la standul Editurii Școala Ardeleană puteți descoperi volumul „Chiriaș la Cluj” scris de Marius Oliviu Iacob. Volumul a fost lansat ieri la Book Corner Librarium și a fost prezentat de Horia Corcheș. Invitați au fost Norbert Petrovici și Adrian Dohotaru, care au discutat despre aspecte mai puțin reglementate ale locuirii la oraș. În final, moderatoarea Anamaria Lăzăruț Mihăilă l-a întrebat pe autor care au fost motivele pentru care a scris această carte, iar răspunsul a fost pur și simplu descoperirea Clujului:

Într-un fel vezi orașul ca vizitator și cu totul altfel ca locuitor al său. În alte orașe, ca de exemplu în Timișoara – și chiar i-am auzit vorbind despre asta înainte să începem pe sociologul Norbert Petrovici și arhitectul Eugen Pănescu – librăriile au standuri speciale dedicate literaturii despre orașul lor, fie că sunt cărți de istorie, fie că ele cuprind doar întâmplări / aventuri localizate aici sau referințe geografice.

Am scris acest prim volum despre Cluj într-un moment în care voiam să aflu mai multe despre orașul pe care-l locuiam și cred că mi-ar fi plăcut să găsesc toate aceste date într-o carte. În lumea super-informată în care ne mișcăm, ghidați de telefoane inteligente care au GPS și hărți ale orașelor, care ne arată drumul și ne găsesc parcări, nu avem o istorie coerentă și nici măcar un mit fondator. Mi-aș fi dorit să pot intra într-o librărie ca aceasta, de unde să-mi aleg un roman scris de un autor local și să trec în câteva zile printr-o experiență livrescă dar edificatoare.

Sigur că am avut satisfacția să citesc o Istorie a Transilvaniei scrisă de Ioan Aurel Pop sau un volum de povestiri scrise de Alexandru Vlad, dar cum în ele am găsit doar parțial ce-mi doream să aflu, într-o bună zi m-am hotărât s-o fac eu pentru studentul venit la Cluj sau pentru tinerii care-și caută aici un rost. Nu în ultimă instanță, m-am gândit la fiicele mele, la cum poți vedea un oraș cu ochi naivi, inocenți, de câtă vreme e nevoie ca să te dumirești (dar fără să-ți pierzi inocența asta), la faptul că ficțiunea sau narativele în care este ambalat și, la urma-urmei, vândut un oraș, diferă de viziunea celor care-l cumpără ocazional și mai ales, de realitatea celor care-l respiră în fiecare zi și-l mențin în viață, totodată.

Volumul este disponibil la standul editurii „Școala Ardeleană” de la nivel 0.00, nr. 24, din pavilionul Romexpo, între 22-26 noiembrie 2017.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment