Advertisements

Asasinul orb

Contrar așteptărilor, această carte nu este un roman polițist, este o poveste de dragoste cu multe artificii, Asasinul, putând fi o metaforă practic pentru orice. O iubire neîmplinită, o minte ieșită din tipare, o tragedie, o copilărie nefericită, o sinucidere. Oricare din aceste motive care predomină pe parcursul acestei povești poate reprezenta acest asasin din titlu. De ce asasin orb? Pentru că nimeni nu își dă seama de unde și când va lovi, nici măcar asasinul însuși nu știe că el de fapt este asasin. Viața trăită de două surori canadiene scrisă de una din ele, Iris, însă sub numele celeilalte, Laura. Cele două au o copilărie marcată de moartea mamei lor, Laura având o fire diferită încă de la o vârstă fragedă. Ea putea să vadă ceea ce alții nu vedeau, și să simtă lucruri pe care ceilalți nici măcar nu le bănuiau. Era, bineînțeles, considerată alienată, în timp ce Iris rămasă să aibă grijă de ea încearcă să o înțeleagă și reușește cu adevărat, abia la sfârșit.

Eram posacă în cursul acestor vizite. Vedeam cât de bolnavă e și eram supărată pe ea pentru asta. Consideram că mă trăda în vreun fel – că se sustrăgea de la îndatoririle ei, că abdicase. Nu îmi trecea prin cap că putea să moară. Mă temusem de această posibilitate mai devreme, dar acum eram atât de îngrozită că mi-o scosesem din minte.

(Ce născociri mai sunt și mamele! Sperietoare de ciori, păpuși de ceară în care ne înfigem bolduri, scheme grosolane. Le refuzăm o existență a lor, le inventăm să corespundă cu noi – cu dorurile noastre, cu dorințele noastre, cu lipsurile noastre. Acum că sunt eu însumi mamă, știu.)

O trecere continuă de la trecut la prezent făcută de Iris care ajunsă la bătrânețe își analizează viața în timp ce o pune în foile unei cărți adăugând în același timp și capitole din cartea surori sale. Rânduri care pulverizează în cititor cu emoții dintre cele mai diverse: revoltă, milă, înțelegere, tristețe, iubire și compasiune. O viață marcată de căsătorii din obligație, conducerea relațiilor interumane de către cei bogați, controlul total pe care bărbații îl aveau asupra femeilor, iubirile tacite trăite pe ascuns, dar și marginalizarea celor care ieșeau din acest tipar bolnav.

Cele două surori atât de diferite ar putea reprezenta chiar ele acest asasin, una care observă  lucrurile atât de evidente, dar prefer să le ignore și cealaltă care se dezlipește de realitate prin visare, prin călătoria într-o lume în care ea este singura ființă vie și este permisă trăirea oricărui tip de emoție.

O carte impresionantă, despre oameni aparent simpli în existență, însă cu o gândire care trece dincolo de sensul banal al vieții.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment