Advertisements

Povestiri din Ardeal

Publicată sub pseudonimul literar Claudia Sombory la Editura Dacia în 2010, cartea descrie istoria, pe parcursul a 1000 de ani, a uneia din cele mai vechi familii nobile de origine maghiară-germană din Transilvania, familia Zsombory / Sombory / Sommer ai cărei strămoși se caută în persoanele lui Gyula și Tühütüm – unul din Hetumogeri. Tühütüm sau, de asemenea, după o formă actuală Tétény, era șeful tribului Készi.

Povestirile cuprind mai degrabă o genealogie pătrunsă de intuiție personală, întrucât străbunica autoarei (matematiciana Claudia Livia Badea, născută Iacob, stabilită în prezent la Viena) provenea din această familie. Prudentă, autoarea dă cărții o notă de poveste, chiar dacă motivația scrierii sale s-a bazat pe documente.

Volumul se oprește și asupra legăturilor de rudenie cu familiile Bethlen,  Rhédey, Báthory, Bánffy, Wurtemberg, prezentând o serie de întâmplări inedite, uneori hazlii. Titlul Povestiri este potrivit ales, întrucât nu este vorba atât de o istorie a clanului Sombory, cât de o istoriografie pornită de la intuiția unei descendente.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment