Advertisements

Arad

continuare de aici

Când îl vezi în fiecare zi, nici nu-ți mai dai seama cum arată. Dar dacă vii doar o dată, maxim de două ori pe an, atunci reușești să observi câteva schimbări, mai ales dacă-l străbați fără grabă. În definitiv, nu mai ai de ce să te grăbești, abia ce-ai venit și încă nu pleci nicăieri – nici nu vrei să te gândești la asta. Încă mai tragi cu ochiul la visele derulate pe drum: vrei să-ți construiești o casă doar a ta sau să-ți iei o mașină mai bună, dar odată ajuns gândurile se așează. După un drum lung, nu-ți mai dorești altceva decât să dormi.

Să mănânci și să dormi, și să te trezești apoi ca să stai să te gândești la toată vânzoleala umană prin care ai trecut, cu satisfacția că nu mai trebuie să faci asta, pentru că stând așa, devii un punct stabil în jurul căruia se întâmplă lucruri – mai mult sau mai puțin importante, iar asta tu decizi. Și niciun gând nu este mai liniștitor pe lume decât acela că poți să decizi care sunt lucrurile importante pentru tine și care nu. Nu trebuie nici măcar să te prefaci într-un vultur sau într-un șoim care vede totul de sus, poți avea imaginea aceea de ansamblu și din miezul tău, sau din mijlocul lucrurilor.

Trebuie doar să te oprești. Însă inerția oamenilor este mai mare decât a mașinilor, trenurilor sau avioanelor care-i poartă de colo-colo. Odată porniți pe un drum, noi ne oprim mult mai greu; noroc cu stațiile, care sunt locuri unde trăim și muncim sau poate alți oameni cu care ne „întâlnim” – iar aici privirea aceea de sus, cu ochi de pasăre, mai mult derutează. Privită de sus, așezarea satelor și orașelor mici pe văi de ape apare miraculoasă, dar întâlnirea dintre doi oameni este ceva de-a dreptul paradoxal.

Dintre sutele, miile și milioanele de oameni care circulă aparent aleator pe pământ și prin aer, ce-i poate face pe doi dintre ei să urmeze același drum? Care ar fi, statistic, în ziua de azi, probabilitatea – dincolo de existența fizică a căilor bătătorite care ne ușurează deplasările – ca două persoane să-și mai unească traiectoriile? Încă ne mai putem căsători un pic, așa, din dragoste. Dar tot mai puțină lume crede în ea, și chiar dacă despre dragoste încă se mai vorbește, este un subiect pentru filme, cărți sau piese de teatru.

– continuă aici

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment