Advertisements

Al treilea călător – note de lectură

Revin după prima treime a cărții lui Zully Mustafa, despre călătoria autoarei pe Camino, însoțită de doi prieteni. Sau, mai degrabă însoțind doi prieteni, pe colega sa de cameră Alexandra și yoghinul Alin, de unde și titlul cărții. A treia roată la căruță. A treia călătoare. Al treilea călător. N-am să insist pe momentul în care autoarea descoperă asta.

Ar fi trebuit să las atunci cartea din mână, iar pasajele astea pe care le remarcăm fiecare în cărți sunt absolut subiective. Autorii cred că s-ar distra copios, dacă ar avea, să zicem, o carte virtuală, pe care toți cititorii ar putea sublinia (fără să vadă și ceilalți) pasajele care le-au plăcut. Cred că majoritatea cărților cunoscute ar fi subliniate integral, fiecare cititor regăsindu-se în (alte) câteva rânduri.

Poate că ăsta este meritul cărților bune, că lasă fiecare cititor să-și aleagă pasajul preferat, după starea lui de spirit sau stadiul spiritual în care se află la momentul lecturii. În a noua zi mi se spunea pe Camino „fata cu camera” scrie Zully Mustafa, înainte să tragă primele concluzii asupra călătoriei: (sunt pasajele mele preferate de până acum):

Concluzia 1: 80% dintre cei care ajungeau pe drumurile astea, ori își dăduseră demisiile din slujbele lor, ori erau distruși psihic și căutau  un reper sau o evadare din cotidian. Eram freelancer de vreo jumătate de an, îmi dădusem demisia de la slujba fixă înainte să vin pe Camino și eram cu psihicul la pământ. Mă încadram de minune.

Concluzia 2: doar 1% dintre pelerini se aflau pe un drum spiritual, așa cum înțelegeam eu spiritualitatea, ca pe o continuă nevoie de cunoaștere și evoluție personală. Mă încadram și aici. Sau, cel puțin, așa îmi place să cred.

Restul de de 19% căutau îngeri printre stânci. Sau aveau revelații din viețile anterioare pe care simțeau nevoia să le împărtășească. Acestea erau statisticile, nu știu cât de adevărate.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment