Advertisements

Cum să eșuezi la aproape orice…

Am descoperit volumul lui Scott Adams întâmplător, la o comandă făcută pe internet. Nu știam că este vorba de autorul benzilor desenate cu Dilbert despre viața angajaților din multinaționale. Dacă iei prea în serios devenirea ta profesională în mediul corporatist s-ar putea să îți ia un pic până să înțelegi umorul irlandezului Scott, creatorul acestor benzi desenate – dar nici altfel nu e mai simplu, întrucât Dilbert este un acquired taste.

Cartea este scrisă într-un stil amuzant de serios, care te deprimă pe măsură ce povestea „succesului” previzibil al autorului, se apropie de final. Recunosc că volumele motivaționale nu sunt genul meu, deoarece nu prea cred în povestea gândirii pozitive, deși sunt un optimist. Aceasta însă nu e o motivațională de duzină. Și totuși, a stat o vreme pe raft, în bibliotecă, până să înceapă să lucreze și pentru mine.

Dacă ești genul de persoană căreia nu-i ies lucrurile din prima, și care mergi pe sistemul greșeală – reglaj, iată o carte care îți poate fi de folos. “Obiectivele sunt pentru fraieri” spune Adams, care sugerează că în primul rând, ar trebui să-ți creezi un sistem de succes, și nu obiective în viață. Scott demontează multe aberații în această carte, prin propoziții simple gen: „pasiunea e supraevaluată”. Plus că livrează încă alte câteva idei la fel de succint exprimate:

• Mintea ta nu este magică. Este doar un procesor umed pe care-l poți programa.
• Cel mai important criteriu pe care-l poți avea în vedere este energia ta personala.
• Alege iluzia care funcționează. Fericirea înseamna sănătate plus libertate.
• Simplitatea transforma lucrurile obișnuite în lucruri extraordinare.

Bun, există și licențe poetice gen: „Optimismul meu e ca o pisică bătrână căreia îi place să dispară cu zilele, dar pe care o aștept întotdeauna să revină”. Dar asta nu înseamnă că se întind pe treizeci și ceva de capitole (cu introduceri și rezumate, chiar 38), doar le fac mai ușor de parcurs. Pe final realizezi că Adams chiar a descoperit câteva adevăruri altfel greu de crezut, care l-au propulsat spre succes și zici ca el: e posibil să-ți gestionezi șansele astfel încât să pari norocos.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment